Strona wykorzystuje pliki cookies. Brak akceptacji uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie naszego serwisu. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce czytaj więcej...

Obudowa komory chłodniczej

Komory możemy podzielić wg różnych kryteriów - temperatury i konstrukcji.

Ze względu na temperaturę utrzymywaną w komorze rozróżniamy:

  • komory klimatyczne - zakres temperatur od +100C;
  • komory chłodnicze - zakres temperatur 0 do +100C, przy czym dla temperatur -1 do +10C mówimy o komorach chłodniczych tzw. okołozerowych;
  • komory mroźnicze - zakres temperatur -2 do -250C, przy czym dla zakresu temperatur -18 do -250C mówimy o komorach mroźniczych tzw. standardowych;
  • komory mroźnicze głębokiego mrożenia - temperatury ok. -300C;

Podział komór ze względu na konstrukcję:

  • komory składane z płyt warstwowych typu sandwich z wypełnieniem izolacyjnym (płyta na wymiar jest przycinana na miejscu budowy, całość łączona za pomocą obróbek blacharskich);
  • komory modułowe budowane z płyt warstwowych, które są łączone za pomocą zamków hakowych (np. Camlocks);
  • komory murowane, w których ściany są specjalne izolowane np. za pomocą jednostronnych płyt warstwowych.

Komora chłodnicza w hurtowni spożywczej - przed zatowarowaniemKomora chłodnicza w hurtowni spożywczejKomora chłodnicza - magazynek. Drzwi przesuwne i rozdzielnica sterującaWnętrze komory


W celu przygotowania dobrej koncepcji dotyczącej wykonania obudowy zimnochronnej należy określić:

  • zapotrzebowanie kubaturowe (wymiary) na pomieszczenie, w którym przechowywany będzie towar;
  • czy komora chłodnicza ma być obiektem wolnostojącym czy postawionym w istniejącym budynku/hali;
  • temperaturę przechowywania, która wpływa na dobór grubości izolacji ścian;
  • rodzaj transportu co związane jest z możliwościami zastosowania odpowiednich rodzajów podłóg np. izolowana posadzka betonowa lub podłoga wykonana z panela izolacyjnego + sklejka liściasta wodoodporna + blacha aluminiowa ryflowana;
  • wielkość drzwi i ich rodzaj (przesuwne lub zawiasowe);
  • inne specyficzne elementy obudowy np. okna podawcze itp.;

Na co należy zwrócić uwagę, aby nie powodować niepotrzebnych kosztów inwestycyjnych:

  • wysokość komory - należy brać pod uwagę ograniczenia związane z możliwością wysokiego składowania - niepotrzebnie wysoka komora, będzie potrzebowała więcej energii do schłodzenia powietrza (nie wspominając o niepotrzebnych kosztach materiałowych i konstrukcyjnych);
  • w komorach chłodniczych istnieje możliwość zastosowania istniejącej posadzki w danym pomieszczeniu; natomiast w komorach mroźniczych należy zadbać o zabezpieczenie posadzki przed przemarzaniem np. poprzez ogrzewanie ciepłym powietrzem, glikolem, przewodami grzewczymi lub po prostu stosując tzw. podłogę wentylowaną;
  • w przypadku, gdy nie ma potrzeby stosowania drzwi przesuwnych (mała rotacja towaru) należy zastosować drzwi rozwierane, które są dużo tańsze.

Inwestorze, jeżeli udało Ci się zgromadzić informacje, o których powyżej piszemy - skontaktuj się z nami i prześlij nam Twoje wymagania - a postaramy się przygotować dla Ciebie optymalną ofertę techniczno-cenową.

Czytaj dalej na temat urządzeń chłodniczych>>
Czytaj dalej na temat drzwi chłodniczych>>



Szybki kontakt

tel. + 48 (61) 62 40 990

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

62-023 Gądki ul. Poznańska 3

A to znasz?

Potrzebujesz pomocy?