Każda komora chłodnicza lub mroźnicza składa się również z elementów wyposażenia dodatkowego, które często jest ignorowane przez instalatorów lub inwestorów, którzy chcąc zaoszczędzić rezygnują z tych elementów narażając się tym samym na różnego typu niebezpieczeństwa.
Zadaniem urządzenia alarmowego jest niezawodne alarmowanie otoczenia w razie wypadku w pomieszczeniu chłodniczym. Centrala zawiera wszystkie niezbędne układy elektroniczne, lampki sygnalizacyjne służące do kontroli działania urządzenia i alarmu, zabezpieczenie zasilania, przycisk kasujący alarm, akumulator zapewniający pracę rezerwową w przypadku zaniku zasilana podstawowego oraz dwutonowy brzęczyk alarmowy. Centrala może być umieszczona w dowolnym miejscu poza pomieszczeniem chłodniczym. Urządzenie alarmowe jest urządzeniem elektronicznym bez elementów ruchomych i jego konstrukcja gwarantuje maksymalną niezawodność i trwałość. Alarm zużywa bardzo mało prądu, dzięki czemu można uzyskać długi czas działania alarmu przy zasilaniu bateryjnym (rezerwowym), min. 4 godziny przy włączonym sygnale alarmowym oraz ponad dobę w trybie czuwania.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) wszystkie pomieszczenia o temperaturze poniżej +5°C muszą być wyposażone w niezawodny system sygnalizacji alarmowej z podświetlonym przyciskiem w dobrze widocznym miejscu w pobliżu drzwi. Przycisk i centrala powinny być oznaczone SYGNAŁ ALARMOWY.
Więcej na temat Alarmu Człowiek w Komorze możesz przeczytać tutaj.
System profili Castel Cool to doskonałe rozwiązanie dzięki, któremu będziesz mógł utrzymać czystość w pomieszczeniach wymagających zapewnienia wysokich warunków higienicznych.
Listwy tego typu stosowane są w zakładach przetwórstwa spożywczego zarówno w pomieszczeniach chłodniczych jak i produkcyjnych.
Rozbudowany system umożliwia wyposażenie różnych pomieszczeń w cokoły zapewniające łatwość utrzymania czystości w narożnikach pomieszczeń.
Proponowane listwy są produkowane w dwóch podstawowych kolorach: RAL9010 i RAL9002.
Zobacz pełen zakres możliwości jakie możesz zastosować w twoim zakładzie.
System kanałów montażowych produkcji Castel Cool to idealne rozwiązanie stosowane do maskowania instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych. Dzięki takim rozwiązaniom wykonane instalacje chłodnicze połączenia agregatu skraplającego i parowników wewnątrz komory chłodniczej będą zabezpieczone i jednocześnie nie będą szpecić twojego zakładu produkcyjnego.
Kanały są estetyczne w wykonaniu (dzięki zastosowaniu folii ochronnej - zminimalizowane możliwości zniszczenia i uszkodzenia podczas montażu) a także znajdują zastosowanie w pomieszczeniach o dużych wymaganiach (posiadają atest PZH).
Sprawdź możliwości zastosowanie w twoich komorach chłodniczych.
W komorach mroźniczych wykonanie podłogi jest bardzo ważnym elementem. Ze względu na wilgoć zawartą w gruncie (posadzce) w wyniku oddziaływania niskiej temperatury (poniżej 0C) może następować jej wykraplanie, a w dalszej konsekwencji wymrażanie. Tego typu oddziaływanie może doprowadzić do poważnych uszkodzeń posadzki w komorach mroźniczych np. pękanie, a nawet wybrzuszenia na kilkanaście centymetrów.
W obiektach tego typu, aby zapobiec ww efektom stosuje się różne metody podgrzewania gruntu np.:
Więcej informacji na temat zabezpieczenia posadzki przez zamarzaniem za pomocą kabli grzewczych - znajdziesz tutaj.
Sprawdź cenę profili wentylowanych tutaj.
W celu zminimalizowania strat ciepła w komorach chłodniczych a zwłaszcza komorach mroźniczych należy zastosować kurtyny paskowe. Dzięki kurtynom przy każdorazowym otwarciu drzwi ilość ciepłego powietrza zewnętrznego wpływającego do komory jest zdecydowanie ograniczona. W komorach mroźniczych można również zauważyć efekt skraplania się wilgoci zawartej w powietrzu znajdującym się w otoczeniu. Dzięki temu ta wilgoć nie dostaje się do komory, a tym samym to ograniczenie wpływa na lepsze funkcjonowanie urządzenie chłodniczych (rzadziej można przeprowadzać proces odmrażania) - w niektórych przypadkach np. w zakładach przetwórstwa mięsnego dostająca się do komory wilgoć w powietrzu - może osadzać się na wędlinach powodując efekt "oślizgłego towaru".
Pamiętaj o możliwości zastosowania takich rozwiązań w swoim zakładzie, a w przypadku pytań lub wątpliwości skontaktuj się z nami a chętnie pomoże rozwiązać twoje problemy.